söndag 15 juli 2012

VISENTER

Ihelgen har Ida och Noah varit här och rumstrerat. Det blir full fart här hemma med dem. Men det kan ju behövas sätta lite fart på gamla mormor och morfar. De kom hit ganska sent igår. Victoria och Jesper skulle på fest hos Elin och Fredrik. vi grillade lite korv och Noah ville sparka fotboll mest hela tiden. Sofie som rensat i sitt gamla rum hade lite grejer som hon inte ville ha kvar men som var synd att kasta. Mest var det smycken, väskor och solglasögon, men lite annat smått och gott.
Ida gillade att klä ut sig.
Här står en liten Ida, utklädd med allehanda smycken och väskor.

Sedan idag hade per och jag funderat på att åka till Visentparken som vi har här i Avesta. Trots att jag alltid har bott här så har jag aldrig varit och sett dessa djur på riktigt. Mest för att det förut inte varit tillgängligt för allmänheten, mer än från ett utkikstorn.
Men nu har de gjort i ordning med inhägnader och annat runt omkring.
Dessa djur är lite speciella. De var riktigt utrotnings hotade i början av 1900-talet. Någon polsk man tog tag i det här och vår konsul Axel Ax:sson Johnsson som ägde Avesta jernverk ville hjälpa till att bevara djuren.   Sedan 1939 har vi haft djuren här som avelscentral. Djuren finns bara i Ryssland, Ukraina, Polen och Vitryssland som vilda djur och i liknande avelscentraler.
Vi har ju visenten som symbol i logotypen. Sedan har vi en fullstor visent i rostfritt stål mitt på torget i stan. Förr stod den vid bruket men då jernverket blev uppköpt av Outokumpo så flyttades den. Det var lite historia om visenterna.

Som sagt så har de gjort så fint för besökare i parken, väl värd ett besök.

Per och barnen står och tittar på några ståtliga exemplar.

Här är vi inne i ett hus som gjort till museum. förr bodde två familjer i ett rum och kök i varsin lägenhet i samma hus. De arbetade kanske på gården. Jag läser lite info för barnen.

Barnen framför ett skelett av en vinsent.

Ett litet stall för barnen hade de gjort, där kunde man rida käpphäst.
De hade verkligen gjort mysigt för barnen där.


Lite fika unnade vi oss också, väldigt gott var det, hembakat bröd och inte så farligt dyrt heller.

här står barnen framför två uppstoppade visenter, en ko och en kalv.
De är inte så vackra djur, fast kalvarna är riktigt söta, som de flesta barnen är.

Blomman i ett tidigare inlägg som jag inte kom ihåg namnet på, har blivit ännu finare
 och nu vet jag namnet, Påfågelblomster.


Sedan idag hittade jag några kantareller, nu måste det finnas ganska gott om dem, eftersom jag hittade dessa.

Trevlig Söndag kväll på  er alla Maja