lördag 2 januari 2010

VÄVD SJAL

Hejsan alla glada! Det nya året har startat med nya roliga projekt som ska förverkligas. Nyårshelgen hade jag och min man som vanligt lugnt för oss själva. Vi har inte firat nyår med andra på många år och det har sina orsaker. Dels har jag jobbat många nyår, sedan har vi haft en hund som är livrädd när det skjuts raketer, så man kan säga att jag är ingen älskare av raketer. Speciellt inte när det smälls flera timmar före och ibland flera dagar efter 12 slaget. Vi har fått ge henne lugnande medicin det är ju inte så roligt att droga ner en hund för att människan ska smälla upp hundratals kronor. Nu för tiden är hon så gott som döv så nu är hon lugn. Men nu i nyår var vi hundvakt åt Elin och Fredriks hund när de var på nyårskryssning. Han är ju inte ens ett år gammal. Vi hoppades att han inte skulle bli lika rädd som Asta. Men jag tror vi misslyckades. Jag gick ut med honom efter hockeymatchen så klockan var långt ifrån 12. Men precis när vi kom ut small det två gånger alldeles bredvid oss och han blev ju rädd. Jag försökte vara som vanligt och fortsätta gå som om inget hade hänt som jag har hört av hundpsykologer att man ska göra med inte hjälpte det. T.o.m när Jysk hade sin reklam på TV med en smällare blev Eddie rädd. Sedan finns det "experter" som säger att man ska stoppa in fetvadd i öronen eller ha hörselkopor på hunden, jag säger bara DET FUNKAR INTE. Inte nog med att Eddie blev skott rädd, på nyårs dagsmorgonen upptäkte vi att han hade mask i magen, inte undra på att han är hungrig, men det går ju att bota i alla fall. Nog om hundar. På årets näst sista och sista dag blev jag äntligen klar med min väv. Den har suttit uppe i ett år i alla fall. det är en sjal som jag köpte material på vävmässan i Leksand 2008. Tyvärr har jag slarvat bort vad garnerna heter. Men jag kan säga att det är tre olika TUNNA garner av ull. De är behandlade lite olika, för att de ska krympa olika mycket. Det är två garner i varpen och det tredje garnet i inslaget. Det var inte så roligt att sätta upp det och inte att väva den heller (kan bero på det att det tagit så lång tid att väva) trådarna gick VÄLDIGT lätt av särskilt en tråd i varpen. Men nu är den klar. Här kan man se lite hur tunna trådarna var.
När jag tagit ner väven mätte sjalen 3,99x0.60m
Efter tvätt blev den 2.30x0.27m
Sjalen tvättad, man ser hur den "bucklar" ihop sig.
Jag kommer nog inte att väva med så tunna garner mer. det är så jobbigt att hela tiden vara orolig att det ska gå av någonstans. Men annars är jag nöjd med resultatet. Min nästa väv som jag planerat i skallen är en matta med mattlinvarp och ull i inslagen av garn som jag köpte på semester för två och ett halvt år sedan när vi var på Kasthalls mattfabrik (säger man fabrik eller matt väveri?) Den har jag tänkt väva i diamantkypert eller någon annan typ av gåsöga. Fortsättning följer.
Flera av de bloggar som jag följer har skrivit en årskrönika, Jag tänkte också göra det men det orkar jag inte. Jag kan i stora drag bara säga att jag producerat ganska mycket, jag upptäckte amigurumin, nu i höst har jag gjort mer än vanlig och jag har tyckt det har varit jätte roligt. Vi var på husvagns semester för första gången och det smakade mer, verkligen en avkopplande ledighet. Jag har jobbat på två olika skolor, och jag ÄLSKAR mitt jobb. Elin och Fredrik har köpt ett hus som de håller på att renovera för fullt och till sommaren kommer en liten mix av Elin och Fredrik till världen. Det som varit härligt med 2009 är att vi inte har haft några dödsfall i släkten, däremot en ny person kom till oss, Caroline, flickornas kusin fick lilla Elvira. Ja, det är väl vad som hänt i stora drag.